Etusivu Elmeri Mielikki Malviina Kuurikki Mettänviepä

Emäntä

Blogi

† Jallu † Ami † Nalle
Ulkoasu: M Layouts

EMÄNTÄOlen vähän päälle kolmikymppinen nainen, kotoisin Rantasalmelta. Asuin kymmenkunta vuotta Kuopiossa ja palasin perheeni kanssa Rantasalmelle syyskuussa 2020. Työelämässä olen terveyskeskuslääkäri, erikoistumassa yleislääketieteeseen.
Perheeseemme on kuulunut dreevereitä vuodesta 1997 alkaen. Ensimmäiset kaksi koiraamme olivat Erkki Variksen Yläahon kennelin kasvatteja: Yläahon Jami, joka oli kovin metsästysintoinen ja sitkeä koira. Muistan sen jääneen useamman kerran yöksi ajamaan, kun isä ei saanut sitä pois metsästä. Tuohon aikaan kun ei vielä gps- tutkia ollut, ja koiraa etsittiin "haravatutkan" ja korvakuulon varassa. Jamin kohtaloksi kuitenkin koitui liikenne, se jäi melko nuorena ajossa auton alle ja menehtyi. Sen jälkeen meille tuli Yläahon Jyri, joka sittemmin saavutti KVA-arvon ja muutama pentuekin sille siunaantui. Jyrin muistan olleen sitkeä ajamaan, kylmähaun kuitenkin ollessa sen heikkous varsinkin toisella erällä.
Itse kuljin aivan pienenä isän mukana kalalla ja lintumetsällä paljonkin, sitten kuitenkin teinivuodet menivät hevosharrastuksen parissa. En siis kovin aktiivisesti ollut dreeverillä metsästyksessä mukana ennen kuin aikuisiällä. Dreeverit kuitenkin ovat olleet koiria, joiden kanssa vartuin ja kasvoin, lenkkeilin, leikin ja välillä painittiinkin.
Vuonna 2010 sain isältä ensimmäisen koirani Amin ja sen myötä aloitin toden teolla metsästysharrastuksen, ase ja metsästyskortti hankittiin. Valitettavasti isä ei ehtinyt kanssani juurikaan kokemuksia enää jakamaan, sillä hän kuoli tapaturmaisesti keväällä 2011. Mutta dreeverit tulivat jäädäkseen! Joitakin koulutuksia ja kursseja on tullut käytyä (DRAJ/DKAJ palkintotuomari 2011, koetoimitsija 2016, Jalostusneuvojan peruskurssi 2018, Kasvattajakurssi 2019, DRAJ/DKAJ ylituomari 2023). Takavuosina kuuluin muutamana vuonna SDJ:n hallitukseen ja jalostustoimikunnan puheenjohtajanakin ehdin toimia. Tällä hetkellä kuulun edelleen Pohjois-Savon dreeverikerhon hallitukseen ja rotujärjestön jalostustoimikuntaan.
Harrastan dreevereilläni toki ensisijaisesti metsästystä, mutta myös ajokokeita ja näyttelyitä. Takavuosina kävimme agilityssä, rallytokossa ja erilaisilla koirakursseilla, mutta ne ovat nyt oikeastaan Rantasalmelle muuton vuoksi jääneet. Jospa tulevaisuudessa saisin aktivoitua tätä puolta uudelleen, sillä dreeverillä on mahdollista tehdä muutakin kuin metsästää, kiertää kehiä ja lenkkeillä.

Minulle dreeveri on sitkeä ajava koira, jolla on suuri metsästysinto ja riistavietti. Jos sitkeys metsässä joltakin loppuu, niin sen tulee olla emäntä, ei koira! Arvostan ensisijaisesti itsenäistä laajaa hakua ja jäniksenajotaipumusta, petoverisyys tulee tässä hyvänä kakkosena. Näitä ominaisuuksia haluan vaalia ja ylläpitää.
Mahdollinen kasvatustyöni tulee olemaan kotitarvekasvatusta eikä minulla ole intressejä laajamittaiseen kenneltoimintaan. Dreeveriasioissa minuun saa halutessaan ottaa yhteyttä sähköpostitse osoitteeseen heidialukin (a) gmail.com tai Facebookin kautta.