Etusivu Elmeri Mielikki Malviina Kuurikki Mettänviepä

Emäntä

Blogi

† Jallu † Ami † Nalle
Ulkoasun pohja: M Layouts

Pentuja?


Milliksen juoksu alkoi 20.5. ja pääsemme siis yrittämään astutusta viikolla 22

Lähestulkoon Väinön syntymästä saakka on mielessä ollut Milliksen astuttaminen uudelleen. Koska ensimmäinen pentue oli odotettu ja toivottu mutta pieni, ei siitä muille asti pentuja riittänyt. Ajatuksena onkin uusia sama yhdistelmä. Haluan ennen kaikkea antaa mahdollisuuden jalostuksessa Ysi-Ysin A-jurin Jeremiakselle, joka tuo ns. vanhaa sukua uuden polven koiriin. Olen seurannut Jeremiasta vuoden verran ja tutustunut sen itsensä sekä lähisukulaisten koetuloksiin.

Jeremias on varma kaiken riistan ajuri, laajasti hakeva ja innokas metsäkoira. Omistajan mukaan se on ajanut jänistä, kettua, pysäyttää supikoiria, ajaa myös peuraa, villisikaa ja kertaalleen on ajanut ilvestäkin. Niin sanotusti kaikki kelpaa. Hakulaajuus tutkalla seurattuna on ollut noin 400-500 metrissä pisimmillään, ja toiminta metsässä on itsenäistä. Jeremias on Milliksen tavoin melko tiukka äänenantaja eikä herättele yöjäljelle. Kokeista sillä on DKAJ-2 ja DRAJ-AVO 3, joskaan koekäyntejä ei ole montaa.
Kotona koira on erittäin rauhallinen viilipytty, varmasti rauhallisimmasta päästä mitä itse olen dreevereitä tavannut. Näyttelyssä Jeremias on käynyt kerran ja tuloksena sieltä EH. Rakenteeltaan se on raskaamman puoleinen, hieman ulkokierrettä ranteissa, muutoin rakenteessa ei ole suurempaa moitittavaa.

Molemmilta vanhemmilta yhdistelmään tulee tiukkuutta äänenannossa, mikä on tietoisesti otettu riski. 2. ja 3. polvissa löytyy hyvinkin haukkuvia koiria, ja tiukkuus/löysyys ovat jokseenkin epämääräisesti periytyviä ominaisuuksia, joten hirvittävän huolissani tästä en ole. Millis on luustokuvattu eikä siinä ole tullut esiin moitteita. Jeremias käy edelleen metsällä 11v iässä, eikä ole oireillut. Keuhkoödeeman riskiä tulee Milliksen puolelta suurimmilta osin 3-4 polvien koirista, mutta Jeremiaksen lähisuvussa ei tapauksia ole tiedossa.
Tarkoitus on astuttaa kesän juoksuihin, joiden pitäisi tulla taas kesäkuulla. Milliksen tiinehtyminen ei ole itsestään selvyys, joten sen vuoksi suurella varauksella suhtaudun suunnitelmiini enkä pentuetta vielä tämän laajemmin markkinoi. Tästä yhdistelmästä on olemassa yksi pentu, oma koirani Mettänviepä "Väinö". Väinö on syntynyt elokuussa 2023. Se on tähän saakka ollut tervejärkinen viilipytty, rakenteeltaan hyvät raamit omaava nuori. Jänistä se ajoi ensimmäisen kerran 5kk iässä, ja ensimmäiset ajonpätkät ovat olleet kohtalaisen pitkiä ikään nähden (noin tunnin verran).

Yhdistelmän sukutaulu:

Ysi-Ysin A-Jurin Jeremias FIN KVA Pajupellon Juri FIN MVA Härkilas Jack I
FIN MVA FIN KVA Lissu
FIN KVA FIN MVA Norokorven Nelli FIN MVA JMV-98 Aapo
FIN KVA Norokorven Naska
Tallmossens Mielikki FI KVA & MVA NO KVA M-18 M-19 FI VMVA Arosuon Elmeri FI KVA Hunajan Olo-Neuvos
FI KVA FI MVA M-13 Arosuon Atza
FI KVA & MVA SE KVA Sjöstens Lina SE KVA Nillas Castor Atos
C.I.B FI KVA & MVA SE KVA & MVA & JVA SEV-14 Ackers Titzi
Yhdistelmä KoiraNetissä

Kuvia Jeremiaksesta